Wist je dat...

Tips voor in de sauna

Een saunagang is vooral een kwestie van stap voor stap opbouwen. Het geleidelijk opwarmen voorafgaand en het degelijk afkoelen aan het einde van een saunaronde zijn van essentieel belang. Hierbij een aantal tips voor een zorgeloze dag:

Draag geen sieraden
Kettingen, horloges, oorbellen en ringen nemen de omgevingstemperatuur aan, wat erg heet kan worden!

Warm alvast op
Neem een douche en warm alvast op in het voetenbad voordat u de sauna in gaat. Drink vlak voor uw saunabezoek iets, maar overdrijf niet. Wanneer u van tevoren veel drinkt transpireert u meer, wat niet altijd prettig is.

Bouw het rustig op
Klinkt het idee van ‘opwarming van uw lichaam’ onwennig, bezoek dan eerst de sauna met de laagste temperatuur (40 à 50 °C). Geef uw lichaam de tijd.

Begin laag in de cabine
Het is verstandig om te starten op de laagste saunabank. Op deze manier kan uw lichaam langzaam wennen aan de hogere temperaturen. Wanneer u wat meer gewend bent aan de warmte van de sauna en uw lichaam begint te zweten, kunt u een hoger gelegen saunabank proberen.

Ga liggen voor optimale ontspanning
Optimale ontspanning bereikt u wanneer u uitgestrekt op een saunabank gaat liggen. Zo wordt de warmte van de sauna over het gehele lichaam verdeeld en wordt de bloedsomloop het minst belast.

Ga zitten als het iets teveel wordt
Merkt u dat u last krijgt van een benauwd gevoel? Ga in dat geval rechtop zitten. Trek uw benen naar uw lichaam toe, zodat uw hele lichaam in dezelfde temperatuurzone én op gelijke hoogte is. Door de gelijke hoogte zakt het bloed niet in uw benen.

Eindig met een voetenbad
U begint met een voetenbad, maar eindigen met een voetenbad is minstens zo belangrijk. U brengt zo uw lichaam weer terug naar de natuurlijke lichaamstemperatuur.

Last but not least: luister naar uw lichaam
Tot slot is het belangrijk om goed naar uw lichaam te luisteren, zeker als u voor het eerst naar de sauna gaat. Overdrijf uw bezoek niet en begin rustig aan. Voelt u zich niet comfortabel? Luister dan naar uw lichaam en verlaat rustig de saunacabine, ook al zit u er pas net in.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Exclusieve acties -->
Ontvang aanbiedingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief