Opgietingen
Een opgietsessie – ook wel aufguss of löyly genoemd – is een fantastische manier om de sauna ervaring te verdiepen. Vaak worden er per dag meerdere sessies aangeboden. Maar wat is dat nu precies 'een opgieting'?
Waaiers, doeken en geurende stoomwolken
Tijdens een opgieting verlaagd de saunameester de temperatuur van de sauna, maar verhoogd de luchtvochtigheid. Hierdoor ervaar je dit als een warmtestijging. Tijdens het ritueel wordt dit rustig opgebouwd. Diverse heerlijke geuren worden door de saunameester met water op de kachel gegoten. Hierdoor ontstaat er een geurende stoomwolk die met behulp van opgietdoeken jouw kant op gewapperd worden. Soms wordt dit traditionele ritueel verrijkt met elementen, bijvoorbeeld met: honing, ijs, zout of berkentakken. Deze elementen zorgen ervoor dat je tijdens het ritueel ultiem kunt ontspannen.
De oliën die de saunameester over de kachel giet hebben elk een eigen, speciale werking op lichaam en geest. Bekende etherische oliën die gebruikt worden tijdens een opgietsessie zijn:
- Eucalyptus: deze etherische olie heeft een stimulerende werking op het lichaam. Het zuivert de luchtwegen, wat ervoor zorgt dat je vrijer kunt ademen.
- Lavendel: een verzachtende en kalmerende olie die ervoor zorgt dat je geheel tot rust komt. Daarnaast kan lavendelolie ervoor zorgen dat je emoties weer in evenwicht komen.
- Citrus: deze verfrissende olie beïnvloed je humeur positief en geeft je lichaam een ware energieboost!
Wist je dat…
Het transpiratie-proces van het lichaam tijdens een opgietritueel in korte tijd wordt versneld? Hierdoor wordt het lichaam extra bevorderd om afvalstoffen snel af te voeren. Het lichaam wordt als het ware in een kort tijdsbestek van binnenuit gereinigd. Bovendien stimuleert de hoge temperatuur de aanmaak van antistoffen in het lichaam waardoor de kans op een verkoudheid of griep verkleind.
Een opgieting levert dus een positieve bijdrage aan je gezondheid. Belangrijk blijft wel een juiste cooling down. Vermijdt een extreme overgang door eerst naar buiten te gaan en te genieten van een luchtbad. Vervolgens kun je afkoelen met koud water en tot slot onderdompelen in het dompelbad.
Opgiettips
- Nog niet zo ervaren in opgietingen of saunabezoek in het algemeen? Neem dan plaats op de onderste bank, dit is namelijk de plek waar het relatief nog het koelste blijft.
- Eindig de opgietsessie met een warm voetenbad. Door de voeten te warmen gaan de poriën weer open en kan de kernwarmte er uit. Dit voorkomt nazweten.
- Pak een rustmoment na de opgietsessie. Omdat het lichaam extra belast is, is het ook belangrijk om het even rustig aan te doen. Eet een hapje of ontspan lekker met een boek.
- Drink, drink, drink! Je lichaam is tijdens de opgietsessie veel vocht verloren. Drink daarom een (niet-alcoholisch) drankje om uw vochtbalans op peil te houden.
Benieuwd welke opgietsessies er allemaal worden aangeboden? Bekijk de pagina's van onze aangesloten locaties.