Saunaronde in 8 stappen

Hoewel ieder vrij is een saunagang of saunaronde naar eigen voorkeur in te vullen, is er een algemene richtlijn voor gezond saunagebruik. Wat heeft u altijd nodig als u gaat genieten van een dagje wellness? Een groot badlaken waar u liggend op past, extra handdoek(en), een badjas en badslippers.

Sauna in 8 stappenEen goed begin

Een saunaronde begint altijd met een bezoek aan het toilet en daarna een warme douche. Voor een goede hygiëne maakt u uw lichaam vrij van bijvoorbeeld huidverzorgende producten en deodorantresten ook al heeft u thuis gedoucht.

Afdrogen

Om in de sauna de hete lucht op de huid te kunnen toelaten droogt u uw lichaam eerst helemaal af. Zou u met water op de huid de saunacabine in gaan dan wordt transpireren moeilijker.

Warm voetenbad (5 à 10 minuten)

Een essentieel onderdeel van een rondje sauna is het warme voetenbad. Door het warme water wordt het bloed in de voeten warmer en daarmee het lichaam voorbereid op de saunagang.

De sauna (6 à 15 minuten)

Geniet van de warmte. Gebruik van een handdoek is noodzakelijk i.v.m. de hygiëne en de hete banken. Zittend of liggend, met de voeten op gelijke hoogte als de billen. De badslippers laat u buiten de cabine staan.

Koud luchtbad (5 à 15 minuten)

Na het heteluchtbad komt het koude luchtbad. De longen zijn gereed om volop zuurstof op te nemen waar het lichaam nu om vraagt. Dit luchtbad kunt u nemen door naar buiten te gaan. Minimaal 5, maar beter is 15 minuten.

Koud afspoelen en dompelbad

Neem een koude douche of gebruik de afkoelslang. Nadat het transpiratievocht is afgespoeld kunt u een koud dompelbad nemen. Het is erg belangrijk dat uw lichaam goed afkoelt. Denk hierbij ook aan uw hoofd.

Warm voetenbad (5 à 10 minuten)

Een saunagang eindigt wederom met een warm voetenbad gelijk aan uw lichaamstemperatuur. Het lichaam wordt zo geleidelijk naar de natuurlijke temperatuur gebracht.

Rust (minimaal 15 minuten)

Neem voldoende rust voordat de saunagang herhaald wordt. In deze pauze kunt u het vochtverlies aanvullen door iets te drinken en/of iets zouts of zoets te eten als daar behoefte naar is.

 

Een complete saunagang duurt anderhalf tovt twee uur, inclusief rusten en wat drinken. Vaak wordt zo’n gang twee of drie keer herhaald.
Neem de tijd!

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Exclusieve acties -->
Ontvang aanbiedingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief